dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

gdzie zjeść w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy z reguły wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których są w stanie o wiele przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.